Het artikel van de pilotenzonnebril

Het verhaal van de pilotenbril gaat terug naar de jaren dertig van de vorige periode. De vliegtuigen konden in die tijd steeds hoger vliegen en vliegers in het Amerikaanse leger klaagden over koppijn door het felle licht.

In 1929 vroeg Luitenant Generaal John MacCready aan het medische apparatuur bedrijf Bausch & Lomb om een pilotenbril te schetsen die de zonnestralen zou tegenhouden.

Het oogspecialistische bedrijf Bausch & Lomb noemde de bril Ray-Ban wat zich vertaald als het bannen van lichtstralen (ray’s). In 1937 werd er alleenrecht aangevraagd op de naam Ray-Ban Aviator. Generaal Douglas MacArthur was de 1e die de bril droeg tijdens zijn landing op de Filipijnen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het Franse leger heeft daarop ook de pilotenbrillen voor haar vliegers gereserveerd.

Acteur Tom Cruise met pilotenbril

In 1986 kwam de film Top Gun uit met Tom Cruise als hoofdrolspeler. De stoere vlieger droeg een pilotenzonnebril. De Ray-Ban Aviator werd daardoor zo ontzettend populair, dat de pilotenzonnebril ook wel de ‘jaren 80 zonnebril’ werd genoemd.

Door de film nam de omzet van de Ray-Ban Aviator en zijn ettelijke ‘namaak’ pilotenbrillen met 40% toe. Jongeren waren met name compleet in de ban van de spiegelzonnebril.

Afzetplan van zonnebrillen was klaarblijkelijk niet here de core-business van Bausch & Lomb. De Ray-Ban pilotenbril had niettegenstaande zijn populairiteit in de jaren 80 danig aan afzet ingeboet.

Gelukkig was daar de redder in nood en is het label Ray-Ban in 1999 aan het Italiaanse Luxottica verkocht voor $640 mln. Dit handelshuis is juist een ster in afzetbeleid en sinds die tijd is de klassieke Aviator een blijvend begrip in de modewereld.

Door Luxottica is de Ray-Ban Aviator talrijk in films gepromoot zodat je de zonnebril menigmaal in films zult aantreffen. De pilotenbril is dus van oorsprong van het merk Ray-Ban maar tegenwoordig zijn er heel veel merken die het concept verkopen. Je kunt een pilotenzonnebril goedkoop kopen zonder hooggeprijsd merk. Net als andere modellen zonnebrillen zoals de WayFairer (ook toevallig van Ray-Ban), de ronde bril van John Lennonl, de vlinderbril zijn pilotenzonnebrillen gewoon namen van het type zonnebril. In het geval van de pilotenbril is dat de druppelvormige lens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *